Resan till Jyväskyllä 2010

Några Primusmotor medlemmar har i många år deltagit i vinterrallyt i mellersta Finland. Kebbe deltog för fjortonde gången, några andra bara något år mindre. Rallyt går på årets kallaste helg, första helgen i Februari. 000
I år gick avfärden från Primusmotorgaraget som vanligt senast kl.07.00 på torsdagsmorgonen i ett tråkigt vinterväder med tvivelaktigt väglag, i en av Kebbes bussar, denna gång den så kallade Laisvallaren, en Scania Hägglundare från 1962 som levt sitt aktiva liv underjord i Laisvallgruvan.

Allt gick frid och fröjd till ”Axmartavlan” där en situation uppstod med en långtradare som skulle svänga vänster och personbilar som oväntat bromsade in bakom den, med resultat att vi hamnade i snövallen. Med Kebbes rutinerade rattande och fotarbete lyckades hålla oss kvar på vägen. Enda resultatet av äventyret var en ny buckla på den redan buckliga Laisvallaren. På första bästa rastplats utfördes en ”fältreparation” och framhjulet fick tillbaka full rörelsefrihet för styrning och fjädringsrörelse. 001

Överresan från Stockholm till Helsingfors var som vanligt angenäm med god mat, dryck och underhållning. (Till skillnad från ett tidigare tillfälle kom alla med samma fartyg)
Några satt uppe och bevittnade att vi anlöpte Mariehamn på Åland och att en person gick iland där. På morgonsidan kom vi in i grov is i Finskaviken, dom som hade hytter nära fartygssidan hade nog svårt för att sova, det bullrade något otroligt när Gabriella stångade sig genom packisen. Ankomsten till Helsingfors var en halvtimme försenad.

På fredagen körde vi genom vackra vinterlandskap med mycken ”upplega” dvs. snötyngda träd som bugade sig för oss. Vi var i god tid på hotell Summassaari där vi bodde båda nätterna och hade prisutdelningen. 002
På fredagskvällen var det någon slags frågesport på Finska översatt till Svenska som ingen förstod, vi vet inte vem som vann men det var gemytligt.
På lördagsmorgonen när starten gick vid stadshuset i Saarijärvi var det minus 20 och några Centimeter nysnö. 115 ekipage kom till start därav 16 svenska. Rallyt gick som vanligt på vackra, backiga och otroligt krokiga småvägar.

På en kontroll ”rasti” besökte vi ett litet motormuseum, på vår fråga om dom hade en motor med Vikström magnet stod personalen helt ovetande, vi hittade till sisten äkta Vikström med egenutvecklad magnet, bland mängden av motorer.
003
Isbanekörningen var ett moment som Primusmotorteamet fick avstå från, arrangörerna vågade inte släppa ut tunga fordon på sjöisen,

Till skillnad från tidigare år, då vi ibland fått ganska fina placeringar hamnade vi någonstans mitt i högen. Efter prisutdelning med middag och dans vankades som vanligt korvgrillning och öl utomhus vid midnatt, för sådana som var pigga på att stå ute i kylan.

Hemresan gick utan missöden, på måndag kväll var vi tillbaka i Ö-vik.004
Planer smids redan för nästa Jyväskylä

Text: Ivan Grundberg
Foto: Michael Damstedt

 

Updated: 2014-04-21 — 12:27
Primus Motor © 2018 Frontier Theme