Resan till Saarijärvi Finland 2011

En mångårig tradition när januari går över I februari är att med Kebbes veteranbuss fara till och delta i veteranbilsrallyt i mellersta Finland, i år i trakterna av Saarijärvi. Därför samlades vi i arla morron sju gubbar 3/2 för att i Kebbes Volvo/Kjellberg från 1953 i första etapp åka till Stockholm. Vädret var i stort sett bra, lite kallare hade väl inte skadat så att vägen vore saltfri. Yngve Norberg hade ordnat fika, så en första rast togs mellan Härnösand och Sundsvall. Lullade vidare mot lunch på Gävle Bro. Före fyra var vi i Stadsgården i Stockholm för bordning på Viking Linie. Här träffade vi även på andra veteranbilar med samma mål som vi. Lugn överfart på för det mesta öppna vatten. Efter rejäl båtfrukost rullade vi i land i Helsingfors.

I gott väder rullade vi nu norrut. Första problemet dök sedvanligt upp när hungern började sätta in. Inte på grund av brist på matställen utan på grund av språksvårigheter. I inre Finland är svenska och engelska föga gångbara språk. Visserligen kan man beställa Pyttipanni vilket är helt OK, men kanske lite enahanda i längden! Nåväl, alla blev mätta och nöjda och i skymningen var vi framme i Summasaari utanför Saarijärvi där vi skulle bo i två nätter. Bussen hade nu blivit rejält smutsig, så en summarisk tvätt gjordes med vatten i papperskorgar från stugorna. Bussen blev även utrustad med snökedjor inför lördagens rally. Efter det var det lämpligt med lite mat och sömn.

Lördag, rallydag. Tidig frukost och iväg tre mil till startplatsen i Karstula. 128 ekipage var här församlade i tidsspannet 1923-1981. Mest personbilar, två bussar ett halvdussin lastbilar samt några motorcyklar. Detta var det 38e vinterrallyt. Innan start en del, ofta lite kluriga frågor, typ: på vilken kontinent har inte T Forden byggts. Svaret skulle vara Antarktis! Sträckan var runt 10 mil, nästan uteslutande på småvägar med ringa trafik. Vi hade startnummer 23. Både väder och vägar var snälla. Den enda dramatikunge som vi upplevde var en backe där en del hade problem att ta sig upp. Vi bjöd en A Ford draghjälp. Tre kontroller på sträckan och mitt på matuppehållet med den traditionella köttsoppan. På kvällen middag och prisutdelning. Till vår stora förvåning fick vi tredje pris. Det hade känts trögt med frågorna.

Söndag, problemfri resa till Helsingfors, till och med resan genom stan gick för första gången utan problem. Den här gången litade vi på GPS och inte färjeskyltarna, som alltid tidigare förvillat, men visat oss stora delar av Helsingfors! Måndag morron, rätt tid i Stockholm och efter traditionellt fikabesök hos storsamlaren Bosse Forsberg i Strömsberg, Tierp var vi hemma i Västerselsgaraget strax före 21. Här lite spridda bilder.

Text: Börje Göransson

 

Updated: 2014-05-10 — 20:41
Primus Motor © 2018 Frontier Theme