Resor rörande Hägglunds bildarkiv, vår/sommar 2011

Vinterns studiecirkel om Hägglunds bildarkiv har i vår och sommar flyttat utomhus. Inte så att vi sitter ute och tittar på bilder, utan vi gör utflykter till industrihistoriska platser i kommunen. I regel färdas vi ståndsmässigt i Håkan Nordins Fordbuss FK 1250 från 1958, som rymmer 8 personer.
Första turen 5/6 gick till Degerfälle för att studera den prototyp till schaktmaskin Hägglunds byggde någon gång på 60-talet, samt till Skede för att se resterna av Skedesågen, och verkets bogserbåt Hjalle.
Nästa tur 12/5 gick till att studera resterna av sågverken Alne och Järved. Särskilt Alne har mycket att erbjuda i form av kajer och grunder.
Resa 3 25/5. Nu for vi till Köpmanholmen via Norra Åmynnet där vi betittade en gammal Ö-viksbrandbil och annat hjulbundet. På Köpmanholmens Bruksmuseum visades vi runt av Magnus Näslund som även tog oss med på en rundtur med tema på industrihistorien.. Sen var vi på egen hand och botaniserade där sågen en gång stått. Förvånades över att naturen så väl tagit över sen 1977.
Resa 4 9/6 Först till Förnätra för att se Vägverkets fd. sandsilo i berget. Inte långt därifrån, Bolagsgruvan, där Frösdals Bergverk bröt koppar och nickel på 1800-talet. Tre donlägiga, dvs sneda shakt och varphögar fanns Vi följde sen malmens väg till Fors, där hyttan en gång fanns för malmens smältning. Inget återstår av den, men vi såg på 1907 års kraftstation, som snart ska rivas, samt grunderna av Jeanettenborgs herrgård..

Updated: 2014-04-21 — 11:39
Primus Motor © 2018 Frontier Theme