MED GAMMELBUSS TILL GRANNEN I ÖSTER

resedagbok3

Ryska Volga fans även som taxi hos oss.

Andra helgen i februari var det så dags för den traditionella resan i Kebbes gammelbuss till veteranbilsrallyt i mellersta Finland. För min del torde det vara resa nummer 17. I glåmig torsdagsmorron gav vi oss iväg, fyra gubbar och en kvinna mot Stockholm. Skaran fylldes på efterhand och när vi på Vikingfärjan lämnade Stadsgården i Stockholm var vi dussinet jämt. Lugn natt på Ålandshav och i gryningen landade vi i Åbo. Enligt traditionen tankas där ”pottolja” eldningsolja som utländska fordon kan tanka och som enligt ”Kebbe” ger en ”halv växel” extra kraft. Under större delen av resan var Kung Bore sparsam med minusgrader, stundtals helt frånvarande. Lunchuppehåll med ”Pyttipannu” en bra rätt som eliminerar den språkförbistring som tyvärr uppstår när man lämnar kusttrakterna.

Besök på det utsökta flygmuseet i Tikkakoski innan vi nådde orten Laauka, som skulle bli vår bas i två nätter. Vi bodde ”onödigt” bra i fina lägenheter på hotellet där både start och mål var förlagda.

Lördag, rallydag, lätt snöblandat regn. Snökedjor pålagda kvällen innan. Drygt 200 deltagande fordon i ålderspannet 1911-1985. Från motorcyklar till lastbilar. 20 svenska ekipage ungefär. Längst hade som vanligt Brita och Leo Tatti åkt i sin öppna MG TD från 1952, Från Vallentuna via Haparanda. I år var det Brita som körde.

Bredvid en Fiat 500 är en Peugeot 404 en jättebil. Tre fullvuxna herrar åkte I Fiaten!

Bredvid en Fiat 500 är en Peugeot 404 en jättebil. Tre fullvuxna herrar åkte I Fiaten!

Kontroll 1 vid starten, här gällde att identifiera ett antal bilder, bland annat baklysen på ett antal bilar. Det gick någorlunda. Det här rallyt är en folkfest, i Finland bor mycket fler människor i glesbygden, och alla vekade vara ute, det grillades och vinkades. Men vi tyckte att rallyvägen, ca 10 mil, med traditionella köttsoppsuppehållet halvvägs, var lite för ”snäll”, inga branta backar och ingen dramatik. Isbanekörning och kontroller undervägs.

Vid kvällens prisutdelning vann vi till vår förvåning åldersklassen.

Söndag, och hemresa via Helsingfors. Nu hade Kung Bore skärpt till sig och samlat ihop 15 minusgrader och sol. Sightseeing i Helsingfors för att hämta delar till Gävle museispårväg. Tur att GPS finns!

Likaledes lugn sjöresa till fäderneslandet. Alltid lika vackert att i morgonljuset färdas genom Stockholms skärgård! E4-an hem bjöd inte heller på någon dramatik och på måndagskvällen var vi hemma efter ca 200 mil i 62-årig buss.

Börje Göransson

Rootes försök till en konkurrent till BMCs "hundkojan" hette Hillman Imp. Såldes knappt I Sverige, men här dök två ex upp.

Rootes försök till en konkurrent till BMCs ”hundkojan” hette Hillman Imp. Såldes knappt I Sverige, men här dök två ex upp.

 

 

 

Updated: 2015-05-28 — 18:31
Primus Motor © 2018 Frontier Theme